Energiatehokkuus – voittoja tuova eettinen valinta

Maanantaiaamuna herään harakoiden hyppelyyn katolla. Työmatkalla koleassa syysaamussa näen höyrypilviä, joissa lämpö katoaa taivaalle, harakoille.

industry_steamTalven lähestyessä huomaamme, miten kipeästi tarvitsemme lämpöä. Teollisuudessa mietitään kohovia kustannuksia, kun öljyn hintakin on taas nousussa.

Tulevien Energia 2016-messujen teemoja ovat järjestelmien ja laitteiden ohella mm. energian tuotanto, siirto, jakelu ja varastointi. Messuilla on mukava tavata tuttuja ja solmia uusia kontakteja.

Nähtäväksi jää, miten messut edistävät kansainvälisesti ja kansallisesti tärkeitä energiatehokkuuden ja energian uusiokäytön tavoitteita.

Energiaa ja lämpöä tuotetaan ympärilläni kiinteistöissä, teollisuudessa, leipomoissa, pesuloissa, datakeskuksissa, maataloudessa ja monissa muissa paikoissa, joita en vielä edes huomaa. Tulokkaana asiantuntijaorganisaatiossa on innostavaa oppia, että teollisuudessa lämpöä voi kierrättää paitsi kiinteistöjen lämmitykseen myös kaikenlaisten raaka-aineiden esilämmitykseen ja kuivaukseen. Ja lämpöenergiaa voi käsitellä käytettäväksi eri lämpötiloissa käyttötarpeen mukaan. Yllättäen myös Suomessa tarvitaan lämmöstä saatavaa kylmää tilojen tai laitteiden viilennykseen tai raaka-aineiden jäähdytykseen. Datakeskukset ovat tästä hyvä esimerkki.

Kun silmät avautuvat näkemään lämmön uusiokäytön mahdollisuudet, niitä alkaa nähdä ympärillään joka paikassa. Jos lämpöä, siis energiaa, ei puhallettaisi taivaan tuuliin, säästettäisiin lämmitys- ja viilennyskustannuksissa huikeita summia. Käytettävän uuden teknologian avulla päästäisiin eroon ongelmallisista fossiilisista polttoaineista. Enää ei tarvitsisi kuljettaa ja varastoida polttoöljyä eikä maakaasua, jotka aiheuttavat riskejä sekä kuljetuksen, varastoinnin että käytön aikana.

Myös Suomi on sitoutunut noudattamaan kansainvälisiä sopimuksia ja normeja energiatehokkuuden lisäämiseksi ja päästöjen vähentämiseksi. On hienoa huomata, että monet edelläkävijäyritykset hyödyntävät jo hukkalämpöä prosesseissaan. Kulutuksen ja kustannusten pienentyessä syntyy säästöjä heti. Ja nopealla aikavälillä, jopa 2-3 vuodessa, syntyy myös voittoja.

Green field and trees under blue sky.

Näillä toimilla yritykset voivat varautua välttämään mahdollisia tulevia, suunnittelemattomaan energiankäyttöön liittyviä riskejä tai sanktioita. Uusituvan energian käytön strategista merkitystä yrityksen imagolle ei myöskään voi vähätellä.

Edistyksellisissä yrityksissä mietitään energiankäyttöä pitkällä aikavälillä ja laaditaan energiankäytön strateginen suunnitelma. Miten on teidän yrityksessänne? Jos suunnitelma on olemassa, mitä seikkoja siinä on otettu huomioon?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s