Energiatehokkuudella voita leivän päälle. Paksusti.

iStock_000057445354_XXXLarge_3

Tiistaina 8.12. julkaistussa leipomoteollisuuden toimialaraportissa todettiin alan haasteena olevan kannattavuuden parantaminen. Leipomot kamppailevat vaatimattoman kannattavuuden kanssa.

Syitä tähän on useita, kuten raportissa todetaan. Raportissa myös kerrotaan, että suurten leipomoiden kilpailukyvyn takana on tehokkuus. Pienten ja keskisuurten leipomoiden menestysreseptinä pidetään erikoistuotteita, mutta eikö myös pienet ja keskisuuret leipomot voisi parantaa kilpailukykyään tehokkuudella? Nimittäin energiatehokkuudella.

Paikallisuus, luomu, vihreät arvot ja energiatehokkuus

Ylipäätään kestävä kehitys on arvossaan ja vihreät arvot ovat nousussa. Energiatehokkuuteen panostamalla leipomo voi pienentää omaa hiilijalanjälkeään ja samalla parantaa omaa kilpailukykyään.

Leipomoteollisuus on paljon energiaa kuluttava toimiala. Ja se on toimiala, jossa niin sanottu hukkaenergia on kohtuullisen helppoa hyödyntää. Puhutaanpa sitten jäte-energiasta, hukkaenergiasta, hukkalämmöstä, ylijäämälämmöstä tai jätelämmöstä, niin sitä syntyy leipomoissa, ei pelkästään uuneista, vaan myös pakkas- ja kylmähuoneiden lauhdelämpönä. Kylmäkoneiden lauhdelämmössä on se hyvä puoli, että sitä syntyy 24/7, kun taas useissa teollisissa prosesseissa tuotantoa on esimerkiksi vain 8h päivässä.

Myös uunit, esimerkiksi maakaasu- tai öljykäyttöiset uunit, ovat erinomaisia lämmönlähteitä. Niistä lämpö saadaan talteen varsin suoraviivaisesti ja poistokaasujen lämpötilataso on yleensä varsin hyvin hukkalämmön hyödyntämiseen soveltuvaa.

bakery-737476_960_720

Mihin sitä talteenotettua lämpöä sitten voidaan hyödyntää?

Esimerkiksi kiinteistön ja varastotilojen lämmitykseen. Mahdollisesti nostatukseen ja uunien esilämmitykseen. Leipomoissa käytetään myös paljon kuumaa / lämmintä vettä. Ja veden lämmittäminen vaatii energiaa.

Talteenotettu hukkalämpö voidaan hyvin helposti hyödyntää myös käyttöveden lämmityksessä. Laatikkopesukoneissa tai muissa pesukoneissa on toisinaan ongelmia kuuman pesuveden riittävyyden kanssa. Hukkalämmössä on ratkaisu myös tähän.

Kuinka kannattavaa se hukkalämmön hyödyntäminen sitten on?

Tyypillisesti leipomoiden projektien takaisinmaksuaika on karkeasti 2-3 vuotta. Eli puhutaan 30 – 50 % investoinnin tuotosta. Ei lainkaan huono, vai mitä? Esimerkiksi kiinteistön lämmityskuluista saadaan leikattua jopa 90 %, edes 100 % ei ole lainkaan mahdotonta, mutta sen yli on jo aika hankala päästä.

1 Comment »

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s