Top 5 – Miksi hukkalämpöä ei kannata hyödyntää!

Listasin tähän alle yleisimpiä ennakkoluuloja, joihin teollisuuden parissa, hukkalämpö-näkökulmasta, törmäämme.

  1. Ei meidän asiakkaat maksa ekologisuudesta – ei varmasti kaikki sitä arvosta. Mutta se joukko kasvaa joka päivä, joita tuotteen alkuperä aidosti kiinnostaa. Melkoisen varmaa on, ettei sillä ainakaan menetä yhtään asiakkuutta.
  2. Ne järjestelmät on kalliita rakentaa – totta kai kaikki uuden rakentaminen maksaa, mutta takaisinmaksuaika hukkalämmön uusiokäyttöjärjestelmillä liikkuu useinmiten 2- 5 vuoden välillä ja investointitukea on saatavilla. Me halutaan säästää sinulle rahaa ja parantaa kannattavuutta! Hyvin usein myös tuotantoa voidaan samalla tehostaa.
  3. Ei meillä ole varaa investoida tuotannon ulkopuolisiin hankkeisiin – Entäs jos tehtäisiin järjestelmä kassavirtapositiivisesti esimerkiksi leasing-rahoituksella? Voitaisiin samalla katsoa se elinkaarisäästö, johon on laskettu käyttö- ja huoltokustannukset sisään. Ne on kivoja taulukoita tutkia kahvikupin äärellä.
  4. Meillä on jo vapaajäähdytys – Hienoa, vapaajäähdytys on edullinen tapa hävittää se kertaalleen ostettu energia taivaan tuuliin. Nämä hukkalämmön uusiokäyttöjärjestelmät toimii ympärivuoden hyvällä hyötysuhteella. Katsotaanko olisiko siellä tehtaan sisällä olemassa kohde, jossa nykyinen ostoenergia voitaisiin korvata uusiokäytetyllä energialla? Voisiko nämä jäähdytys- ja lämmitystarpeet yhdistää?
  5. No käyttäähän ne lämpöpumput sähköä – juu, niin käyttää. Päästötöntä sähköä on saatavilla tuulivoimasta todella kilpailukykyisillä sopimuksilla ja näiden toimenpiteiden jälkeen on sinun yrityksen ilmastotavoite todella monta napsua lähempänä verrattuna polttamalla tuotettavaan energiaan.

 

Aloitin työt lämpöpumppujen parissa vajaat 5 vuotta sitten ja syy tähän oli se näkymä, mikä minusta lämpöpumpuilla täällä kalseassa pohjolassa on. Jossain kohtaa ajatukset pelkästä pientalomaailmasta kuitenkin alkoivat kääntyä hieman konstikkaampien järjestelmien pariin ja siinä vaiheessa kuin tilauksesta kuulinkin mahdollisuudesta hakea töihin nykyiselle työnantajalleni. Olin Calefasta kuullut jo aiemmin ja 2 h autossa suoritetun itsetutkiskelun ja 3 min googlailun jälkeen otinkin yhteyttä headhunteriin ja tapaaminen sovittiin samalle viikolle.

Haastattelusta jäi todella hyvä fiilis kytemään ja alkoikin tuntua, että oliskohan minusta tosiaan tuohon. No välillä vieläkin mietin samaa, mutta loistavan tiimin keskellä toisinaan jopa tulee se ajatus, että ehkä olisikin.

Kohteet, missä olen päässyt vierailemaan, on olleet todella huikean kiinnostavia! On mahtavaa kuulla tuotantolaitosten edustajilta faktaa, miten homma toimii ja mitä prosessissa missäkin kohtaa tapahtuu. Kysyvä ei tieltä eksy, toimii kyllä uskomattoman hyvin ja tietoa laitoksen sisällä on todella paljon.

On nautinnollista löytää ensin itselle ymmärrys asiakkaan toiminnasta ja sen jälkeen pieni pala kerrallaan alkaa tuoda omia ajatuksia pöydälle, millä voisimme yhdessä pienentää ostoenergian määrää kierrättämällä energiaa prosessin sisällä.

Teollisuus optimoi raaka-aineen käyttöä joka ikinen päivä. Siihen laitetaan aikaa ja rahaa ja niin pitääkin. Kilpailukykyä ei saavuteta sattumalta eikä varsinkaan ylläpidetä seisomalla paikallaan. Samaan aikaan kuitenkin hukkalämpöä haihtuu taivaalle tai valuu viemäristä. Säästöt on niin merkittäviä, että tuotantopäällikkö voi vain uneksia samasta suuruusluokasta raaka-aineissa. Jos se hukkalämpö vietäisiin vaihtolavalla mereen kerran viikossa, se kissa olisi pöydällä maanantaina klo 08:00.

En tiedä tuliko tästä saarna, toivottavasti ei! Näitä tehdään iloisella mielellä ja asiallisella, mutta rennolla otteella.

Ainakin 150 yrityksellä nämä asiat on jo kunnossa, mutta siitä olen varma ettei kaikilla ja siihen meillä on lääkkeet. Käyppäs tutkimassa www.calefa.fi ja ota minuun, Katriin tai Anttiin yhteyttä. Tutkitaan yhdessä, miten voisimme olla avuksi.

 

Sami Rahkola

Calefa Oy, Myyntipäällikkö

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s