Halpuuta energiasi – käytä se uudelleen!

Etelä-Suomen Sanomissa lahtelainen yritys Polttimo kertoi vertailleensa suhteellista kilpailukykyään eri toimintamaidensa kesken. Tuloksena oli, että hyödykkeet kuten lämpö ja vesi, maksavat Suomessa huomattavasti enemmän kuin heidän muissa toimintamaissaan. Esimerkkinä oli maakaasulla tuotetun lämmön hinta: Jos lämmön verollista hintaa Suomessa kuvaa luku 100, niin Ruotsin hinta on 50 ja Liettuan 47.

Edullinen sähkö on suomalaisille yrityksille selkeä kilpailuetu, mutta mistä kilpailuetua yrityksille, joilla lämpö on merkittävä menoerä? Vastaus on energian uudelleenkäyttö eli kierrättäminen, jonka avulla päästään samalle viivalle edullisemman lämpöenergian maiden yritysten kanssa.

Tavallinen tarina on, että yrityksen ostama tai tuottama lämpöenergia ajetaan prosessin läpi ja käytännössä tämä sama kallis lämpöenergia puhalletaan taivaalle tai lasketaan viemäriin, vaikka se voitaisiin käyttää helposti ja kannattavasti uudelleen.

thumbnail

Kannattavaksi energian uudistamisen tekee se, että lämpöenergiaa on suhteellisen vaivatonta ottaa talteen ja sen jälkeen hyödyntää se prosessissa, kiinteistön lämmityksessä tai esimerkiksi pesu- ja käyttöveden lämmityksessä. Ostetusta lämpöenergiasta saadaan helposti talteen yli 50 % ja huolettomien avaimet käteen -toimitusten takaisinmaksuaika on tyypillisesti 1 – 3 vuotta. Vuosittaiset säästöt ovat siis kymmeniä, ellei jopa satoja tuhansia euroja, riippuen tietysti lämpöenergian käytöstä.

Energian uudelleenkäyttäminen antaa kotimaisille yrityksille kilpailukykyloikan, jonka tulokset ovat nähtävissä välittömästi ja säästöä syntyy jokainen päivä, viikko ja kuukausi. Ja säästöt näkyvät suoraan tuloksessa. Helposti todettavan ja merkittävän säästön lisäksi myös yrityksen päästöt pienenevät huomattavan paljon.

Kirjoittaja Tommi Rantala, Calefa Oy

Calefa Oy on kotimainen hukkalämmön kannatavaan hyödyntämiseen keskittynyt yritys.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s