Lämpölaitoksen ______* tulevaisuus

*Emme saaneet kaikkia sopivia adjektiiveja mahtumaan otsikkoon, joten voit itse valita seuraavista itsellesi mieleisimmän: puhtaampi, tehokkaampi, kannattavampi, parempi, edullisempi, innovatiivisempi.

Suomen Mäntsälässä toteutettu innovatiivinen projekti on herättänyt keskustelua ja saanut tunnustusta maailmalla. Datakeskuksen bittimaailmassa syntyvällä lämmöllä tullaan vielä tämän vuoden puolella lämmittämään kaukolämpönä tuhansien mäntsäläläisten koteja. Projekti on mittaluokassaan maailman ensimmäinen, mutta siitä on helppo ottaa esimerkkiä. Innovatiivinen ja kannattava voi nimittäin olla, vaikkei samaan kaupunkiin rakennettaisikaan jättimäistä datacenteriä.

Turvetta ja biopolttoaineita käyttävissä kaukolämpölaitoksissakin on vielä paljon piilevää potentiaalia. Potentiaali piilee niiden savukaasujen sisältämässä lämpöenergiassa. Monissa lämpölaitoksissa on jo käytössä savukaasupesuri, joilla savukaasuista otetaan epäpuhtauksien lisäksi lämpöenergiaa talteen. Vanhoja lämpölaitoksia voitaisiin kuitenkin helposti tehostaa lämpöpumpulla. Lämpöpumpun avulla lämpölaitoksen lämmön tuottoa voidaan kasvattaa jopa 20%, parantaen samalla huomattavasti laitoksen hyötysuhdetta.

Kaukolämmön paluuvesi voidaan lämpöpumpun avulla jäähdyttää hetkellisesti. Tällöin jäähdytetyn kaukolämpöveden siirtyessä savukaasupesurin lämmönvaihtimeen, saadaan savukaasupesurista enemmän lämpötehoa kaukolämpöveteen. Kun kaukolämpövesi on lämmennyt savukaasupesurin vaihtimessa, ohjataan se takaisin lämpöpumppuun, jossa lämmenneeseen kaukolämpöveteen vielä lisätään jäähdytyksen aikana talteen otettu lämpö.

savukaasupesurin tehostaminen 1

Edellä mainittu tapa on yleensä helppo rakentaa jo olemassa oleviin lämpölaitoksiin. Uusiin lämpölaitoksiin voidaan helposti asentaa ratkaisu, joka on ehkä jopa hieman tehokkaampi kuin vanhoihin laitoksiin soveltuva ratkaisu. Uuden lämpölaitoksen sovelluksessa savukaasupesurista otetaan lämpöä talteen kahdessa eri vaiheessa eli savukaasupesuri rakennetaan kaksitasoiseksi.

Ensimmäisessä vaiheessa kaukolämmön paluuvesi kerää lämpöä savukaasupesurin lämmönvaihtimesta perinteiseen tapaan. Toisessa vaiheessa savukaasupesurin kakkostasolta pumpataan lämpöä hyvällä hyötysuhteella kaukolämpöön.

savukaasupesurin tehostaminen 2

Kun puhutaan lämpölaitoksista, on kyseessä suuret polttoainemäärät, ja silloin jo parinkin asteen lämpötilan lasku savukaasuissa on merkittävää. Lämpöpumpun avustuksella voidaan savukaasujen lämpötilaa laskea helposti yli kymmenenkin astetta. Tällaisella tehostuksella laitoksen hyötysuhde paranee merkittävästi, kun samalla polttoainemäärällä saadaan tuotettua enemmän lämpöä – luonto kiittää ja rahaa säästyy polttoaine kustannuksissa.

Talviaikaan monessa kaukolämpölaitoksella joudutaan käyttämään fossiilisia polttoaineita, kuten öljyä tai kaasua, joilla varmistetaan lämmön riittävyys kaukolämpöverkossa. Talviaikaan on monesti hankaluutena, että kaukolämmön paluuveden lämpötila nousee, jolloin perinteinen savukaasupesuri ei anna riittävästi tehoa. Biopolttolaitoksen savukaasuista voitaisiin puristaa lämpöpumpun avulla enemmän tehoa, jolloin fossiilisten polttoaineiden käyttö vähenisi merkittävästi.

Lyhyesti sanottuna lämpöpumppujen taika piilee siinä, että ne nostavat lämpötilaa matalasta tasosta ylempään tasoon hyvällä hyötysuhteella. Tästä hyvänä esimerkkinä alussa mainittu on Yandexin tietokonekeskus, jossa tietokoneiden jäähdytysilmasta +40C tehdään kaukolämpöä +80C.

Jos kiinnostuit kuulemaan lisää, ota meihin yhteyttä tai tule tapaamaan meitä Oulun Kaukolämpöpäivien kohtaamispaikalle 26.8!

Calefa hoitaa savukaasupesurin tehostamisen avaimet käteen periaatteella ­- suunnittelusta toimitukseen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s