Pullantuoksuista hukkaenergiaa

Kuumat uunit ja kylmät jäähdytysjärjetelmät – niistä on leipomon prosessit tehty. Molemmat, niin lämmittäminen kuin jäähdyttäminenkin, vaativat paljon energiaa. Hukkatuotteena syntyy lämpöä, josta yleensä halutaan päästä eroon. Tuon lämmön voisi aivan yhtä hyvin hyödyntää – vieläpä leipomon omassa prosessissa.

Tyypillisesti leipomoiden uuneissa sekä jäähdytysprosesseissa syntyvä hukkalämpö päästetään piipusta taivaalle. Samanaikaisesti käytetään ostoenergiaa tuotantoprosesseissa sekä kiinteistön lämmityksessä. Leipurit ovatkin kyllästyneet lämmittämään harakoita ja heittämään rahaa hukkaan. Onneksi tarjolla on muitakin vaihtoehtoja.

leipuripäivät1

Meidän mielestämme energian hukkaamiselle parempi vaihtoehto on hukkaenergian uudelleenkäyttäminen. Esimerkiksi kiertoarinauunin kuumalla poistokaasulla voidaan lämmittää varaajaan syötettävää vettä. Varaajasta lämmintä vettä voidaan jatkokäyttää vaikka leipomokiinteistön lämmittämiseen tai suoraan kuumana vetenä esimerkiksi laatikkopesukoneelle. Tämä onnistuu tietysti myös muunlaisille uuneille, kuin kiertoarinauunille. Kunhan vaan uunissa on tarpeeksi lämpöä – ja sitähän leipomoissa piisaa.

Myös kylmäkompressoreiden lauhteesta voidaan ottaa lämpö talteen lämmönsiirtimillä. Kun järjestelmään lisätään vielä lämpöpumppu, niin saadaan nesteen lämpötila nostettua kiinteistön lämmitykseen sopivaksi, jonka jälkeen sekin voidaan viedä varaajaan odottamaan käyttöä.

leipuripäivät2

Hukkalämpöä hyödyntämällä säästöt ovat arvatenkin useita kymmeniä tuhansia euroja vuodessa, kun ostoenergian tarve pienenee. Investointi maksaa itsensä takaisin alle kolmessa vuodessa ja rahan lisäksi säästyy myös luonto.

Tuoreen pullan tuoksua on enää vaikea parantaa, mutta ympäristöystävällisenä ja kannattavampana saattaa se tuoksua vielä himpun verran paremmalle..

Calefa osallistuu Leipuripäiville 15.8. Kalastajatorpalla Helsingissä osastolla 36.

Calefan kannattavuuslaskurilla voit laskea oman säästöpotentiaalisi!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s