Esiselvityksiä ja itsensä ylittämistä

Calefalaisten viikkoihin kuuluu usein esiselvitysreissut milloin minnekin päin Suomea. Esiselvitysreissuilla tehdään asiakkaalle laajat ja tarkat mittaukset, joiden perusteella voidaan arvioida saavutettavat hyödyt, mikäli hukkaenergia otetaan hyötykäyttöön. Samalla selvitetään takaisinmaksuaika ja mahdolliset tuotot asiakkaalle sekä alustavasti pohditaan käytännön toteutusta.

Janne  mittaamassa

Calefan tuorehkona tiedottajana pääsin Jannen mukaan Harjavaltaan tällaiselle reissulle kuunteluoppilaaksi. Sää oli aurinkoinen, mutta tälle kesälle tyypillisesti kylmä ja tuulinen. Katselin vierestä, kuvailin ja esitin kysymyksiä, kun Janne teki tarvittavia mittauksia. Kaikki sujui hyvin, kun mittaus luonnistui maan tasalla poistoputkeen tehdystä reiästä. Hetkeä myöhemmin Janne totesi, että nyt pitäisi mennä tuonne putken suulle ja osoitti poistoputkea noin kymmenen metrin korkeudessa päämme yläpuolella. Luulin sitä ensin vitsiksi. Tietysti olisin voinut kieltäytyä kutsusta, mutta välillä on ihan hyvä vierailla omien mukavuusalueiden rajoilla, eikö?

Janne mittaa2

Niinpä kädet täristen ja polvet tutisten pääsin kuin pääsinkin kameroineni katolle. Huipulla ei korkeus enää haitannut, kun upea maisema vei kaiken huomion. Lopuksi piti vielä uskaltautua reunalle ja pyytää Jannea ottamaan todistusaineistoa saavutuksesta. Niin kuin näkyy, kyllä sitä poistoilmaa aika kovalla vauhdilla tulee!

poistoputkella

Tällaiset reissut ovat kivaa vaihtelua toimistolla vietetyille päiville, sillä ne lisäävät omaa Suomi-tietoisuutta, hyvällä tavalla pakottavat tutustumaan kollegoihin pintaa syvemmin sekä käytännön toiminnalla selventävät muuten niin teknisiä termejä ja käsitteitä tällaiselle epäinsinöörille.

Esiselvitysreissut ovat myös asiakkaan kannalta tärkeitä. Sen lisäksi, että niiden avulla voidaan arvioida hukkaan heitetyn energian määrää ja potentiaalisia säästöjä, niissä yleensä myös selviää jotain uutta yritykselle itselleenkin. Tässäkin tapauksessa asiakkaalle tuli yllätyksenä, että käytössä oleva noin 100 asteinen ilma kerkeää jäähtyä pitkän poistoputken sisällä vain muutaman asteen, ja ulostuleva ilma on edelleen melkein 95 asteista. Jos katsoo hiustenheilunnasta virtauksen suuruuttaa ja lisää siihen tuon lämpötilan, voi ymmärtää, että tässäkin tapauksessa harakoille päätyvä energian määrä on aika suuri. Poistoputkessa puhaltava melkein sata-asteinen ilma lämmittää putken pinnankin kuumaksi ja Jannen kanssa lounastaukoa odotellessa laskeskelimme, että tässähän voisi vaikka grillata makkarat..

Päivän päätteeksi asiakas sai alustavat laskelmat ja arviot, ja minä ja Janne ajoimme makkara-ajatuksesta innoutuneena grillin kautta kotiin.
Sanotaanko nyt vaikka niin, että lähden mielelläni mukaan toistekin!

taivas korkeuksissa traktori

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s