Mitä jos lopettaisit tai edes vähentäisit – Onko kaukolämpö pakko tehdä polttamalla?

KL-laitos

Suomen lämmöntuotanto nojaa hyvin vahvasti kattilatekniikkaan eli eri polttoaineiden polttamiseen. Valor Partners Oy:n energiateollisuudelle tekemän tutkimuksen mukaan lämpöpumpuilla voitaisiin tuottaa 9-13% kaukolämpöenergiasta nykyisen 2% sijaan. Energiateollisuus on viime vuodet kiitettävästi tuonut esille kaksisuuntaista lämpökauppaa ja asiakkaan kanssa käytävää dialogia strategiassaan ja tapahtumissaan. Hukkalämpöjen hyödyntämiseen lämpöpumput sopivat poikkeuksellisen hyvin ja säästävät rahaa, energiaa ja ympäristöä.

Vaikka kaukolämpöenergian tuottaminen bioenergialla on laskennallisesti hiilineutraalein tapa tuottaa energiaa, se ei välttämättä ole energiatehokkain tapa. Jos esimerkiksi Mäntsälässä Nivos Oy olisi päättänyt rakentaa hakelämpölaitoksen datasalin hukkalämmön uusiokäytön sijaan, olisi lämpö ollut hiilineutraalia. Mutta samaan aikaan datasalin hukkalämpö olisi virrannut harakoille. Hukkalämpö kannattaisi aina hyödyntää ensisijaisesti ja sitten vasta loppu energiasta tuottaa esim. bioenergialla. Puulle kuitenkin löytyy käyttöä ja ostaja muualtakin. Lämmön uusiokäyttö on järkevin tapa toteuttaa lämmön tuotanto ja se tulee enemmin tai myöhemmin olemaan sitä myös lainsäätäjän silmissä. EU:n talvipaketti muun muassa sisälsi kohdan kaukolämpöverkkojen avaamisesta kilpailulle.

Ympäristöasioitakin suurempi vaikutus hukkalämmön hyödyntämisellä on asiakkaalle tuotettu lisäarvo. Ekosysteemejä rakentamalla saadaan yritykselle tuotettua kilpailukykyä ja sitoutettua yritys paikkakunnalle. Varsinkin kuntaomisteisissa energiayhtiöissä tämän seikan pitäisi painaa. Teollisuus sitoutuu paremmin paikkakunnalle, kun energialaitos ja tuottaa sille ja itselleen aitoa lisäarvoa. Suhteet, jotka ovat vuorovaikutteisia kestävät aina paremmin kuin ne jotka ovat vain yksisuuntaisia. Näin on myös asiakassuhteissa.

Mäntsälä lämpöpumput

Lämpötila ei enää rajoita lämpöpumppujen hyödyntämistä kaukolämmön tuotannossa. Lämpöpumpuilla päästään jo nykyteknologian avulla 95°C: eseen tulevan kahden vuoden aikana lämpötila saadaan nostettua 120°C: eseen, jolloin esim. kaukolämmön tuotannon lämpötilaskaala saadaan tuotettua kokonaan. Kehitys lämpöpumpuissa on viime vuodet ollut rajua, kun laitevalmistajat ovat huomanneet lämmöntuotannon potentiaalin. Aikaisemmin pumput nähtiin pääosin jäähdytyksen työkaluna.

Kannattaakin pohtia onko teidän paikkakunnalla mahdollisuutta hukkalämpöjen hyödyntämiseen. Ekosysteemiin siirtyminen kannattaa aloittaa nyt, vaikka oma tuotantoa olisi vastikään uusittu. Se on pitkä prosessi, jonka tulisi olla valmis ennen kuin seuraava investointi tuotantoon on edessä. Polton vähentäminen vähitellen on oikea tapa, ellei paikkakunnalla ole suurta hukkalämmön tuottajaa, joka mahdollistaisi polton lopettamisen kokonaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s