Kuivaus on ihan s******* kallista.

 

Kuivaus on suuri energiasyöppö. On aika tehdä muutos ajattelumalliin.

Teollisissa prosesseissa kuivataan mm. viljaa, maalia, savea, rehua, puuta, hiekkaa, perunaa, kasviksia, vaatteita, tuotannon raaka-aineita, tuotannon polttoaineita. Lista on tavattoman pitkä. Paperikone on käytännössä suuri kuivain.

Mieti:
Kuinka kauan kestää haihduttaa kattilallinen vettä ja kuinka paljon siihen kuluu energiaa? Vertaa samaa prosessia teollisuuden suuruusluokassa

Kuivauksella on olemassa vielä erilaisia energiasyöppöjä serkkuja: haihdutus, rikastus ja väkevöinti. Elintarviketeollisuudessa kuivataan ja haihdutetaan paljon.

Yhteistä näille kaikille prosesseille on, että niissä haihdutetaan vettä enemmän tai vähemmän. Ja se maksaa, pääsääntöisesti enemmän kuin vähemmän.

Yleensä kuivauksesta syntyvä hukkaenergia puhalletaan harakoille vaikka se pystyttäisiin käyttämään prosessissa uudelleen. Calefan tekemien hukkaenergian uusiokäytön ratkaisujen takaisinmaksuajat ovat usein lyhyitä.

Tämä tarkoittaa sitä, että sijoitetun pääoman tuotto (ROI) on suuri. Useimmissa kohteissa investoinnin takaisinmaksuaika saadaan alle kolmeen vuoteen, parhaimmillaan jopa puoleen vuoteen. Tämän jälkeen uusiokäytetty energia on suoraa rahallista tuottoa yritykselle. 

”Kun hankkeen takaisinmaksuaika on 6 kk, niin onko kyseessä enää investointi? Pitäisikö puhua kulusta?”

Hukkalämmön hyötykäyttö 1

Kosteus teollisuudessa

Tuoreessa puussa veden osuus on 50–60 %, viljassa 20–40 %. Viljaa kuivataan niin, että sen kosteusprosentti on 13, mikä on ehtona viljan kauppaamiselle. Puutavaran loppukosteuden määrittää käyttökohde. Vettä haihdutetaan prosentuaalisesti paljon ja tietysti massatuotannossa tämä tarkoittaa satoja kuutioita pelkkää vettä.

Energia-Akatemian mukaan* (http://www.energia-akatemia.fi/) viljakuivurin eristämisellä voidaan kuivauskustannuksissa säästää 10 %. Hukkalämmön uusiokäytöllä jopa yli 50 %** (http://www.calefa.fi/fi/ajankohtaista/maaseudun-tulevaisuus-ratkaisu-calefan-malliin/).

Calefa on hukkalämmön hyödyntämisen maailman johtava yritys. Olemme myös maailman ainoa, joka osaa teollisen hukkalämmön kannattavan hyödyntämisen järkevän ja kokonaisvaltaisen avaimet käteen -toteutuksen.

Niin mites, haluatko säästää rahaa?

tommi.rantala@calefa.fi | eero.larvus@calefa.fi

www.calefa.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s