Teollisuusyrityksiä ei kiinnosta raha

Teollisuudessa keskitytään liian usein kiiltävämpiin kuppeihin, kuin energiatehokkaisiin valmistusprosesseihin. Raha ei siis kiinnosta yrityksen johtoa!

Kertokaa mistä saa parempaa tuottoa, niin laitan heti rahani sinne.

Energiatehokkuushankkeita myydessämme on luonnollisesti tärkeää hankkeiden kannattavuus. Kannattavuutta osoittaessamme esitämme tietysti vuosittaiset euromääräiset säästöt, mutta myös sijoitetun pääoman tuoton ja takaisinmaksuajan. Teollisuudessa törmätään jatkuvasti siihen, että takaisinmaksuaika saa maksimissaan olla kolme vuotta. Ja tähän hyvin usein päästäänkin.

Mikä on riittävä tuotto sijoitetulle pääomalle?

Sijoitusasunnoissa pääoman tuotto on pitkällä aikavälillä 5-7 % (http://markokaarto.fi/2010/11/29/miksi-mina-rakastan-asuntosijoittamista/), kun arvonnousua ei ole laskettu mukaan. Esimerkiksi 9 % tuottoa pidetään jo erityisen hyvänä.

Osakesijoittamisessa tuotto saattaa heilua hyvin reippaasti vuodesta toiseen, mutta pitkällä aikavälillä keskimääräinen tuotto-odotus lienee 8-9 % (http://www.seligson.fi/suomi/sijoitustieto/tiedostot/osakesijoitusten_tuotto.htm).

Teollisuuden hukkalämmön hyödyntämisessä sijoitetun pääoman tuotto on tyypillisesti noin 35 %, toki hyvin usein päästään jopa reilusti yli 50 % tuottoihin. Siltikään tämä ei tunnu olevan riittävästi monelle teollisuuspäättäjälle. Kertokaa mistä saa parempaa tuottoa, niin laitan heti rahani sinne.

Miksi myynnin kasvulla saatu tuloksen parannus on parempi kuin säästämällä saatu tulosparannus?

Teollisuudessa ollaan hyvin keskittyneitä omaan tuotantoprosessiin. Ja hyvä niin: oma ydinosaaminen tulee olla kunnossa. Silti ihmettelen sitä, että tulosparannus on jollakin tapaa parempi, kun se tehdään tekemällä tuotetta enemmän.

Energiatehokkuudella saavutettu tulosparannus ei ole jollakin tapaa oikein tehty. Mutta eiväthän nämä asiat sulje toisiaan pois. Energiatehokkuusinvestoinnilla saat tulosparannusta lisää varsin nopeasti ja ehkä se voisi mahdollistaa uuden tuotantolinjan hankinnan, jolla tulosta parannetaan entistä enemmän. Win – win.

Calefa Oy on teollisuuden hukkalämmön kannattavaan hyödyntämiseen keskittynyt yritys, jonka hankkeiden tyypillinen ROI on 30 % ylöspäin ja takaisinmaksuajat tavallisesti 6 kk – 3 vuotta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s