Mitä isot edellä, sitä pienet perässä – energiatehokkuudessa olemme kaikki yhdessä

Energiansäästö, taloudellisuus, ympäristöystävällisyys… Käsitteitä, jotka puhuttavat jatkuvasti. Kokoajan vaaditaan enemmän ja yritykset pyrkivät pysymään vauhdissa mukana. Jokaisella niin pienellä kuin isollakin yrityksellä on vaikutusmahdollisuutensa. Joten pieni, älä pelkää, jatka lukemista.

blogiin

Energiansäästöviikko on päässyt jo yli puolen välin ja mediassa on nähty paljon hienoja esimerkkejä siitä, mitä energiansäästöratkaisuilla on jo tehty sekä millaisilla energiansäästötoimenpiteillä voidaan säästää selvää rahaa.

Pääosassa on ollut mm. Valion hieno lämpöpumppusovellus: hukkaenergiaa hyödynnetään vuosittain 22 GWh! Olemme saaneet lukea myös erilaisista, erityisesti sähkön säästöön liittyvistä vinkeistä.

Merkittäviä säästöjä pienillä teoilla

On luonnollista, että isot säästöt ja isot euromäärät saavat julkisuutta enemmän ja helpommin kuin vähän pienemmät luvut. Joten tässä yksi iso luku: 282 702. Siinä on suomalaisten pk-yritysten lukumäärä.

Lähestulkoon kaikissa suomalaisissa teollista toimintaa harjoittavissa yrityksissä voidaan saada merkittäviä säästöjä hukkaenergian hyödyntämisellä. Luvut eivät ehkä ole valtakunnallista uutiskynnystä rikkovia, mutta varmasti ko. yritykselle merkittäviä.

Talteen otetun hukkaenergian tyypillisin käyttökohde on kiinteistön lämmittäminen eli sillä vähennetään kaukolämmön, öljyn, kaasun tai sähkön käyttöä. Lämmityskuluissa tämä tarkoittaa usein 60 – 100 % säästöä!

Vuositasolla puhutaan kymmenistä tuhansista euroista, vähän isommissa Pk-yrityksissä ehkä muutamista sadoista tuhansista euroista. Varsin merkittävistä summista siis, eikä tätä säästöä oteta kenenkään selkänahasta.

Energiatehokkuus = tulos

Energiatehokkuuteen panostamalla säästö näkyy suoraan yrityksen tuloksessa. Nämä toimet myös vähentävät merkittävästi CO₂-päästöjä. Ei siis kannata turhaan murehtia, että oma yritys on liian pieni energiansäästöön, sillä hukkalämmön kannattavan hyödyntämisen ratkaisut luonnollisesti skaalautuvat yrityksen toiminnan mukaan. Ja merkittävää säästöä syntyy ihan pienimmissäkin yrityksissä.

Jos kymmenien tuhansien eurojen vuosittaiset säästöt ja kymmenien prosenttien CO₂-päästöjen vähennykset kerrotaan kymmenillä tai sadoilla tuhansilla yrityksillä, niin silloin päästään hurjiin summiin. Pienistä puroista ja niin edelleen.

Hyvää energiansäästöviikon loppua!

Tommi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s