Kilpailuetua energian-säästöistä

Useissa yrityksissä puhutaan tällä hetkellä kilpailukyvyn nostamisesta. Mitä keinoja kilpailukyvyn nostoon löytyy, kun tuotantoprosessit ja työntekijät on ajettu jo aivan tappiin ja henkilöstö on karsittu minimiin. Olisiko aika katsoa hieman tarkemmin yritysten energiakustannusten taakse, ennen kuin mietitään tuotantojen siirtämistä halvemman työvoimakustannusten perässä muihin maihin?

Teollisuusyritykset hukkaavat nimittäin kaiken ostamastaan energiasta tuotantoprosesseihinsa. Tuotantoprosessiin tuodusta energiasta ei pääsääntöisesti lähde energiaa tuotteen mukana, vaan se ajetaan hukkaenergiana ilmaan tai vesistöön. Tästä hukkaenergiasta on mahdollista ottaa talteen jopa 70% ja uudelleen hyötykäyttää priimaenergiana, jolloin energiansäästö konkretisoituu euroina suoraan tulosrivillä. Tällä hukkaenergialla on myös mahdollista nopeuttaa tuotantoprosesseja, hyvänä esimerkkinä toimii vaikkapa kuivausprosessien esilämmitys. Nopeammilla läpimenoajoilla, ilman että uutta energiaa tarvitsee ostaa, on suora vaikutus parempaan tuottavuuteen.

Suomessa energian kierrätykseen on poikkeuksellisen hyvät mahdollisuudet. Kylmä ilmasto takaa sen että lämmitysenergiaa tarvitsevia kohteita löytyy yleensä jokaisen tuotantolaitoksen lähettyviltä. Tätä hukkaenergiaa on helppo hyötykäyttää näissä kohteissa.

Teollisuudesta löytyy siis merkittäviä energiansäästö- ja tehostamismahdollisuuksia, joilla on suora vaikutus yrityksen kannattavuuteen. Ja näihin säästötoimiin löytyy myös valmiina teknologia ja osaaminen, niitä pitää vaan uskaltaa käyttää! Vanhentunuttakin tuotantoteknologiaa on siis mahdollista kehittää energiaa kierrättäväksi ja tuottavammaksi, eikä piiloutua lyhytnäköisen kvartaaliajattelun taakse, jossa ei uskalleta investoida koska tuotot tulevat vasta vuoden tai kahden päästä.

Tukea energiatehokkuussopimuksesta

Teollisuuslaitosten päästöjä koskeva EU:n energiadirektiivi toi mukanaan energiatehokkuussopimukset. Sadat yritykset Suomessa ovat jo halunneet liittyä sopimukseen mukaan. Samalla energiatehokkuussopimuksen velvoittamat energiakatselmukset ja raportit ovat tuoneet hyllyyn kasan kansioita. Katselmusraporttien pohjalta on varmasti vielä monia kohteita, joita voidaan pala palalta merkittävästi tehostaa. Työ-ja elinkeinoministeriö tarjoaa sopimuksessa mukana oleville yrityksille investointitukea 20% ja sitä kautta parempaa investoinnin kannattavuutta. Se ei siis ole pelkkä rasite vaan tarjoaa mahdollisuuden käyttää jätelämpövirtoja hyödyksi entistä kustannustehokkaammin!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s